Polyester – hvad er dette materiale, og hvad er dets egenskaber?

Vi møder ham hver dag. Nogle kan lide ham, andre hader ham. Hvad er polyester? Hvordan dannes det? Har det flere fordele eller måske ulemper? Du har måske nogensinde hørt, at det er dårligt for miljøet - er det sandt? Vi vil forsøge at besvare disse og andre spørgsmål, der kredser om polyester i dette blogindlæg. Vi inviterer dig til at læse!

Polyester - hvad er dette materiale?

Lad os starte med lidt kemi. Polyestere er polymerer opnået fra monomerer (forbindelser med lav molekylvægt). De har mange anvendelser i industrien, herunder tekstiler. Vi skriver om, hvordan polyester er lavet nedenfor.

Hvad angår selve materialet, er det et af de mest almindelige - du finder det i enhver tøjbutik såvel som i stofbutikker. Du finder den også i de fleste garderober til kvinder. Det kan bruges alene - 100% polyester eller som supplement til andre materialer , f.eks. bomuldsstoffer. Interessant nok har denne syntetiske fiber egenskaber, der ligner bomuld.

Ren polyester - hvilket materiale er det? Polyesterstoffer har deres fordele og ulemper (som vi vil diskutere senere). Faktum er dog, at polyester af dårlig kvalitet måske ikke er den mest behagelige at have på. Derfor, hvis du planlægger at sy en kjole eller skjorte fra dette materiale, skal du for eksempel nå frem til polyestermateriale af høj kvalitet. Finde det i vores online butik.

Et par ord om polyesterens historie

Du ved allerede mere eller mindre, hvad polyester er. Nu vil vi gerne kort introducere dig til dens historie. Få mennesker er opmærksomme på, at dette materiale har ledsaget menneskeheden i næsten 80 år (fra datoen for offentliggørelsen af denne tekst). Så lad os tage et kig på, hvor polyester faktisk kom fra i det tøj, vi bærer i dag, i det 21. århundrede.

De første eksperimenter på syntetiske materialer blev udført allerede i 30'erne af det tyvende århundrede. Det var dog først i 1941, under Anden Verdenskrig, at PET - en type termoplastisk polymer - blev patenteret i Manchester. To britiske kemikere er ansvarlige for dette: James Tennant Dickson og John Rex Whinfield. Nogen tid senere blev andre versioner af polyester også udviklet, udviklet af kemikere fra Amerika og Sovjetunionen.

Først var det ikke særlig populært. Det fik det lidt senere, i 70'erne, da det endda fik navnet på et mirakelmateriale (som ikke behøver at stryges) og regerede ved siden af platformsko, blussede bukser og andre elementer, der er karakteristiske for denne æra. Men hans gyldne år varede ikke længe. Over tid mistede polyester sit ry og begyndte at blive sagt at være ubehageligt og desuden billigt og klæbrig. Selv om dette kan have været tilfældet tidligere, er en sådan opfattelse uretfærdig over for moderne polyestermaterialer af høj kvalitet.

I dag gøres opmærksom på, at produktionen skader miljøet, fordi polyester er fremstillet af ikke-vedvarende olie. Af denne grund dæmoniseres det ofte forkert, og alligevel kan polyester komme fra genbrug... På den anden side er bomuld , der ofte sættes i modsætning til dette kunstige materiale, heller ikke den bedste løsning for planeten i mange tilfælde. Dens produktion kræver ofte brug af store mængder pesticider og vand. Det siges, at kunstvanding af bomuldsmarker er det vigtigste bidrag til krympningen af Aralsøen.

Opnåelse af polyester

Vi har allerede besvaret spørgsmålet, der ofte søges af internetbrugere: polyester - hvad er dette materiale? Vi lovede også at diskutere, hvordan dette materiale er lavet. Vi forklarer nedenfor.

Produktionen af polyester finder sted under syntesen af visse estere, alkoholer og syrer. Disse velkendte begreber fra kemi betyder imidlertid ikke meget for den gennemsnitlige borger. For at sige det enkelt er polyester fremstillet af råolie, der udsættes for en af tre kemiske reaktioner. I første omgang er det i form af små flager, der smeltes ved høje temperaturer. Fibre opnås fra dryppende  og tørrende tråde. Senere kan de strækkes og også gives det ønskede udseende.

Som vi nævnte tidligere, kan polyester også genbruges. Spørgsmålet om, hvorvidt polyester er et godt materiale, eller om det faktisk er så skadeligt for planeten, overlades til individuel vurdering.

Fordele og ulemper ved dette materiale

Du ved allerede, hvad polyester er, og du kender dens historie. Vi har allerede nævnt , at det har både sine fordele og ulemper, hvilket får nogle mennesker til at lide det, og andre hader det. Lad os tage et kig på begge.

Fordele ved polyester Ulemper ved polyester
  • Høj elasticitet - dette materiale deformeres eller strækker sig ikke.
  • Rynkemodstand - behøver ofte ikke stryges.
  • Det er hygrofobisk - det absorberer ikke fugt og tørrer hurtigt.
  • Det er meget holdbart - det kan modstå meget.
  • Pletbestandighed - den er modstandsdygtig over for snavs og kan vaskes selv i koldt vand.
  • Det er let - perfekt til sommerkjoler, for eksempel.
  • Det er overkommeligt.
  • Det kan blive statisk og ødelægge indviklede frisurer.
  • Det er relativt ikke åndbart - du kan svede i det.
  • Det er brandfarligt - du skal være meget forsigtig med eventuelle kilder til ild og gløder.

Polyester til atleter og mere

Er polyester et godt materiale til atleter? Det viser sig, at det er - det bruges ivrigt, når man syr sportstøj. Hvis materialet er af høj kvalitet:

  • det giver kroppen mulighed for at trække vejret frit,
  • væger sveder godt væk uden dannelse af våde pletter,
  • Det beskytter effektivt mod vind og regn.

I dag har polyester i tøj en bred vifte af applikationer - undertøj, regnfrakker, fleece... Det er virkelig ikke svært at finde det. Det er værd at huske, at dette materiale i dag ikke ligner den dæmoniserede, ubehagelige polyester fra 70'erne.

Vær ikke bange for polyester!

Man vil gerne sige, hvilken slags materiale det er - polyester! Det kan have mange anvendelser - fra luftige kjoler gennem varm fleece til vandtætte og vindtætte frakker. Vi håber, at du får en masse nyttige oplysninger om polyester fra vores artikel. Vi inviterer dig også til at shoppe i vores online butik, hvor du finder mange fantastiske materialer, ikke kun polyester.

Kommentarer ()

Pålæsning...