Tweed - stoffets historie, viden i en nøddeskal

Modehistorien kender mange mønstre, men der er nok ikke mere genkendelig end tweed. Dette mønster er taget af et materiale vævet af tykt uldgarn. Dens vævning har en meget stram twillstruktur. Oftest væves tweed efter sildebensmønsteret. De siger, at klassikere aldrig går ud af mode, og der er få sådanne udtryksfulde materialer som tweed.

Det er på desktops af mange moderne designere. Uanset om anledningen er formel eller mere afslappet, er tweed altid et godt og elegant valg.

Tweed-materiale, eller hvor kom det fra?

Tweedmaterialets oprindelse går tilbage til det gamle Skotland. Det var der, at uldstof begyndte at blive brugt på denne måde, især på en af de vestlige øer, Harris. Generelt var tweed et hjælpemateriale, der blev brugt på koldere dage, hvilket er rigeligt i Skotland. Det blev vævet derhjemme, og hvis nogen havde mangel på uld, handlede han det. Over tid blev uld noget af en valuta i Skotland. Tweedmaterialet skylder navnet tilfældighederne. I 1830 fejlfortolkede en engelsk købmand udtrykket "tweels" som Tweed - navnet på en skotsk flod. Navnet fangede og tog England med storm og derefter hele den vestlige verden. Ligesom selve tweedmaterialet.

Egenskaber og fordele ved tweedmateriale

Tweed er et behageligt og blødt materiale at røre ved, og meget fleksibelt. De fleste sømstresser indrømmer, at de fungerer bedst med dette stof. Stoffet har høje hygroskopiske egenskaber, er elastisk og meget slidstærkt – tweed rynker ikke bare ved at bære det. Det leder varme godt, er behageligt at bruge og bevarer sit udseende i mange år. Problemet kan være en lidt højere pris og det faktum, at naturlig tweed undertiden angribes af møl.

Tweed – stof i forskellige typer

I skotsk tid var tweed lavet af fåreuld, viklet på ru tråde. Disse blev farvet i naturlige nuancer og derefter vævet ind i det berømte mønster. Nogle kalder ham "kragefødder". Og hvordan ser moderne tweedmateriale ud i dag?

Harris Tweed

Denne sort refererer til begyndelsen af tweed. Det er kendetegnet ved stoffets ruhed, men på den anden side er det meget holdbart. I skotsk tid var det et særligt aktiv. En ændring for folk, der kan lide naturlige stoffer og primitive teknikker.

Cheviot og Shetland

Denne sort skylder sit navn til Shetlandsregionen og den fåreart, hvorfra uld blev opnået til tweedmateriale. I gamle dage blev cheviot får opdrættet i det skotske højland. Forresten kaldes de det samme - Cheviot. Fra disse får var ulden ekstremt tyk, tung og med groft garn. Det har også sådan en interessant, dæmpet glans. Denne sort er bedst egnet til produktion af slidstærkt tøj til bjergekspeditioner, ture eller overlevelse.

Shetland

Denne sort kommer igen fra får, der findes i øhavet med samme navn. Ulden fra disse får er meget blød, behagelig at røre ved og så fluffy. Et godt valg, hvis vi har at gøre med følsom hud.

Pepita

Det kaldes undertiden en "hunds tand" eller bare en "kyllingefod". I dag er det den klassiske forståelse af, hvad tweedmateriale er. Fancy, tofarvet, skæv. Især valgt af kvinder, grundlaget for at forstå britisk mode.

Donegal

Igen skylder tweedsorten sit navn til geografi, denne gang fra Irland. Denne tweed antager mange former – sildeben, hundetand, broget eller afdæmpet. Donegal var et sted, hvor tweedkulturen udviklede sig gennem århundrederne. Effekterne er fantastiske - se bare på stoffer lavet af lysere og mørkere garner, derudover ispedd andre farver. Igen – det hyppigst valgte materiale af kvinder.

Chanel stof

I det tyvende århundrede blev chaneljakken ganske berømt. Det er en beklædningsgenstand lavet af blød tweed, og hvert stykke havde et unikt mønster. Det fremkalder kostumeforeninger. Det er meget elegant og er også synonymt med det i nutidens forståelse af mode. Det skylder sit navn til en berømt designer, der ofte brugte skotsk tweedmateriale i sine designs, hvilket bragte dets anvendelse til kunstens rang.

Kommentarer ()

Pålæsning...