Forskellen mellem stof og strikket

Er du stadig forvirret af disse to navne? Stoffer er opdelt i stoffer og strikkede stoffer. Disse er de grundlæggende og langt de mest almindeligt anvendte typer materialer. Hvorfor er det så vigtigt at skelne dem? Viden om, hvad der udgør et stof, og hvad der er strikket, og hvilke typer stof der er, vil være særlig nyttigt, når du skal træffe et valg - strikket eller stof, hvilken skal du vælge til syning af tøj?

Stoffet er vævet, det strikkede stof er strikket 

For at fremstille stof og strikket stof har vi brug for de samme typer fibre, garn eller tråde. Forskellen er dog, at de er bygget på en helt anden måde. 

Stofferne er vævet på væve og er lavet af to trådsystemer - kæde og skud. Først strækkes kædetrådene på væven og strammes tæt, og derefter er skudtråden sammenflettet mellem dem. I hver af dem er trådene flettet på en anden måde, hvilket gør stofferne normalt ret stive og ikke særlig elastiske, men frem for alt stabile, hvilket gør det lettere for os at skære og behandle sådant materiale. 

Strikkede stoffer er lavet på strikkemaskiner, de kan også hækles. Den er dannet af en eller flere tråde, der danner rækker eller kolonner, og disse kombineres til sting. Det betyder, at rækker af sting dannes vandret, mens kolonner dannes lodret. Strikkede stoffer er oftest bløde og elastiske. Elasticitet betyder, at strikkede tøjmønstre normalt er meget enkle, fordi de ikke kræver dart.

Typer af strikkede stoffer

Nu hvor du ved, hvad nøjagtigt dette materiale er, og hvordan det opnås om strikvarer, er det godt at kende dets typer, før du beslutter dig for at drage fordel af tilbuddet udarbejdet af en strikbutik. Den grundlæggende opdeling af strikkede stoffer giver os mulighed for at skelne mellem skud- og søjlestrikkede stoffer. Som du kan gætte, skyldes deres navne den type vævning, der er vedtaget. Dette er dog ikke slutningen, fordi hver vævning let kan tildeles en bestemt type strikket stof. Med hensyn til strikket stof, der kendetegnes ved skudvævningen, kan følgende påpeges:

sweater strikket stof,
Jersey
ribbet strikket stof.

Men blandt de søjlestrikkede stoffer skelner vi:

Trikot
tyl.

Hvad er lavet af strik? Det er denne type materiale, som trøjer, T-shirts, hatte og undertøj er lavet af. Så det er sikkert at sige, at strik er almindeligt i daglig brug, og i enhver garderobe kan vi finde tøj lavet af det.

Hvordan syr man strikvarer?

Hvis du vil sy tøj lavet af dette materiale, er det godt at vide, hvordan man syr det, ud over hvad strikket stof er. Syning af strik, som enhver anden, kræver brug af højre nål. Uden korrekt valg kan maskinen lække sømmen og beskadige de sarte fibre. Så hvilken strikket pind vil være bedst? Hvilken type nål der skal vælges afhænger af det specifikke materiale. Nåle med en afrundet spids vil dog helt sikkert fungere bedst til syning af strikvarer. Det skal huskes, at sammenlignet med stof er strikket stof et vanskeligt materiale, så det er bedst at have nåle i forskellige tykkelser i dit sæt - så du nemt kan tilpasse dem til typen af søm. På den anden side, når du er færdig med strikket tøj, vil dobbeltnåle være nyttige. 

Når du prøver at sy dette materiale, skal du også huske, at strikket stof er et elastisk materiale, der kan strække sig for meget under syning. For at undgå dette skal du sørge for, at maskinen har en trykfodstrykjustering eller fastgøre stoffet, før du syr. Til dette formål er det bedst at bruge pergamentpapir eller fleece.

Det sidste element, der er godt at huske, før du syr strik, er at vælge den rigtige søm. Hvordan man syr strikket stof afhænger af, om der skabes en søm, en indsyet elastik eller måske en indsyet kant. Det er godt at gøre sig bekendt med hver af de mulige vævninger.

Brug

Hvis du undrer dig over, hvad der ellers er forskellen mellem stof og strik. Svaret er ret simpelt. De adskiller sig også i deres brug. Stoffer bruges oftest til at skabe tøj, undertøj, kostumer og sengetøj. Strikket stof bruges til at lave trøjer, strømpebukser og vintertilbehør.

Vores butik tilbyder både vævede og strikkede stoffer. Den grundlæggende forskel mellem stof og strikket stof er, som vi allerede har nævnt, den måde, de fremstilles på, men også de råvarer, der bruges til det. Når du sammenligner strikket stof med stof, kan du se, at de er forskellige fra berøringen. Strikket stof er bestemt mere elastisk, hvilket gør syning af stof og især syning i lynlås meget lettere. På grund af de forskellige egenskaber ved hvert af disse materialer kan tøj fremstillet af strikket stof klassificeres som dem, der bruges hver dag, og dem, der er lavet af stof, er normalt mere elegante.

Når du ved, hvad strikket stof er, og kender forskellene mellem det og stoffet, vil du ikke altid genkende typen af materiale selv. Det er bedst at tage professionel rådgivning, før du køber det. Vi er sikre på, at vores engrossalg af materialer vil opfylde dine forventninger.

Kommentarer ()

Pålæsning...